Productfamilie grid

Vraag: Ik snap de logica van deze tabel en de kruisjes niet. Kun je dit toelichten? (Module 2, slide 27)

 

Antwoord: Deze tabel maak je om productfamilies te identificeren. De producten in zo'n familie kun je door elkaar heen op dezelfde lijn produceren. Om dit redelijkerwijs te kunnen, moet tenminste 80% van de processtappen gelijk zijn. In de tabel worden producten A t/m H onderzocht op overeenkomende processen. De kruisjes geven per product aan welke processen (horizontaal 1 t/m 9) ze gebruiken. Hoewel niet elk proces elke processtap ondergaat, gebruikt de productfamilie wel dedicated apparatuur. In deze tabel voor de processen 4 t/m 9. Voor de processen 1 t/m 3 delen ze de apparatuur met andere producten of productfamilies. Ook hier geldt: niet ieder product ondergaat elke processtap. Delen van apparatuur (shared resources) gebeurt meestal als deze apparatuur zo groot en duur is dat deze niet voor aparte productfamilies aangeschaft kan worden. Denk aan lasrobots, grote stansen, lakstraten, etc. Delen betekent ook dat er een overall planning is voor deze processen en meestal geen onafgebroken aanvoer van halffabricaten naar de dedicated processen. Vaak worden Supermarkets ingezet waaruit stap 4 kan putten. Als de Supermarket een bepaald laag niveau bereikt, wordt weer bij geproduceerd. Dit noemt men Supermarket Pull. Vanaf stap 4 kun je de processen zodanig op elkaar laten aansluiten dat in Continuous Flow wordt geproduceerd. De producten binnen de familie hebben sterk overeenkomende Cycle Times, waardoor de stappen goed op elkaar af te stemmen zijn.

Reactie schrijven

Commentaren: 0